13 februari 2025
Een nieuwe start?
De afgelopen week was hectisch en verwarrend. Berichten in de media hebben geleid tot onrust en onduidelijkheid, wat helaas ook heeft bijgedragen aan een negatieve beeldvorming. Gisterenavond vond een overleg plaats met omwonenden, de gemeente en het COA.
Een thuis voor meerdere gezinnen
Het belangrijkste nieuws: in het eerste jaar worden uitsluitend statushouders geplaatst, voornamelijk mensen die al aan onze gemeente en omliggende gemeenten zijn gekoppeld. Inmiddels hebben de eerste 110 statushouders, waaronder 48 kinderen, hun plek gevonden. De bijzondere locatie op de Borkeld is bij uitstek geschikt voor gezinnen en zij zijn hier dan ook van harte welkom.
Veiligheid als prioriteit
Toch zijn er nog veel openstaande punten, vooral op het gebied van veiligheid. Zowel het COA als de gemeente erkennen dit en hebben toegezegd hier direct mee aan de slag te gaan. Wij zullen dit nauwlettend volgen en erop toezien dat de juiste maatregelen worden genomen.
Hoe nu verder?
Dat hangt af van hoe goed afspraken worden nagekomen, of vergunningen worden verleend en aan de benodigde veiligheidseisen wordt voldaan. Vertrouwen opbouwen kost tijd, maar de intentie om samen te werken is er. We moeten onze veiligheid en leefbaarheid blijven waarborgen. En gaan door om ons hiervoor met alle mogelijke middelen in te zetten!
10 februari 2025
Update van en voor omwonenden
Na zeven maanden van stilte hebben de deelnemers aan het omwonendenoverleg gisteren eindelijk een bericht ontvangen van de COA-locatiemanager van het AZC Rijssen-Holten en NO Markelo. In dit bericht werd aangegeven dat het COA op 10 februari begint met het huisvesten van de eerste bewoners. Ze geven aan dat ze streven naar een bijdrage aan een veilige buurtrelatie.
Maar voor ons als omwonenden is de situatie verre van duidelijk. Er is momenteel géén zekerheid over de veiligheidsmaatregelen buiten het park, terwijl de eerste bewoners inmiddels al zijn aangekomen. Het COA moet nog voldoen aan de diverse gemaakte afspraken uit de huurovereenkomst, bestuursovereenkomst en werkafspraken, inclusief de uitspraak van de voorzieningenrechter. Dit betekent dat er onder andere een definitief risicoplan moet zijn, waarin de maatregelen uit de risicoanalyse (risico 1 oplossingen) zijn opgenomen.
Voor de opening van de locatie moeten daadwerkelijk gerealiseerd zijn (maar zijn nog niet gerealiseerd):
Hoe nu verder? Spoed is geboden! Wij blijven ons inzetten voor onze veiligheid en het naleven van de gemaakte afspraken. Als omwonenden hebben wij recht op heldere communicatie, concrete maatregelen en een plan dat de veiligheid van de buurt waarborgt. We werken hard aan een oplossing en houden jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
8 februari 2025
Wij zijn verbijsterd
Geen woorden voor ...... (megasnel) kortgeding
6 februari 2025
College besluit: geen aanpassing azc-overeenkomst
Het college van Rijssen-Holten besloot vandaag niet in te gaan op het verzoek van het COA om een wijziging aan te brengen in de ‘overeenkomst aanvullende werkafspraken’. Lees het bericht van de gemeente hier.
14 januari 2025
Gesprekken met de fracties van de gemeente
Onlangs hebben omwonenden, oud-klankbordgroepleden en onze stichting waardevolle en constructieve gesprekken gevoerd met alle fracties van de gemeente. Deze gesprekken hebben meer duidelijkheid gebracht en ons geholpen om verschillende zorgen en vragen te adresseren.
Het werd de fracties duidelijk wat de zorgen van de omwonenden zijn. En er was meer begrip voor de standpunten van de omwonenden. De fracties hebben de zorgen meegenomen en belangrijke vragen gesteld aan de wethouder en het college. Dit heeft geleid tot zinvolle gesprekken die bijdragen aan een bredere discussie over mogelijke vervolgstappen en oplossingen.
Ook is het COA alsnog bereid om opnieuw het gesprek met de gemeente aan te gaan.
Wij zijn blij met de voortgang die tot nu toe is geboekt.
7 januari 2025
Update van bericht 4 januari
Wij hebben een afspraak met alle fracties en gaan tijdens de fractievergaderingen op 9 januari 2025 met alle fracties in gesprek.
4 januari 2025
Wensen voor 2025 en update beoogde AZC Pannenweg 18-20 Holten
Wij wensen onze vrienden, donateurs en belangstellenden een voorspoedig 2025.
Het COA heeft de gemeente verzocht de werkafspraken omtrent het beoogde AZC aan de Pannenweg 18-20 in Holten te wijzigen, specifiek de voorwaarde van ‘onherroepelijkheid’ van de vergunningen. Aangezien er nog beroepsprocedures lopen, kunnen de vergunningen nog niet onherroepelijk worden verklaard en kan het beoogde AZC niet in gebruik worden genomen.
Wethouder Tijhof heeft in het omwonendenoverleg herhaaldelijk aangegeven dat de gemeente deze voorwaarde niet wil aanpassen en het AZC pas in gebruik kan worden genomen wanneer de vergunningen definitief zijn. Wel is er aan het COA een tussenoplossing voorgesteld om, onder bepaalde voorwaarden, de locatie tijdelijk te gebruiken voor statushouders, met name gezinnen. Helaas staat het COA alleen open voor één jaar plaatsing van statushouders. Daarna bepaalt het COA de verdere plaatsing en doelgroepen, conform de bestuursovereenkomst.
Het schrappen van de 'onherroepelijkheid' tast de juridische basis en het vertrouwen in het proces aan. Om rechtszekerheid te waarborgen kan de gemeente de voorwaarden niet wijzigen tijdens de beroepsprocedure.
Omdat de gemeenteraad eerder een verklaring van geen bezwaar (VVGB) heeft afgegeven, is goedkeuring van de raad voor de wijziging nodig. Het omwonendenoverleg, de oud-klankbordgroep en onze stichting hebben de fracties aangeschreven om hierover in gesprek te gaan tijdens de fractievergaderingen op 9 januari aanstaande. Wij zijn welkom bij het CDA en de CU; de andere fracties hebben nog niet gereageerd. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.
17 oktober 2024
Uitspraak voorlopige voorziening
Ons verzoek om de vergunning te schorsen is afgewezen, waardoor het COA gebruik mag maken van de omgevingsvergunning.
De voorzieningenrechter heeft een voorlopig oordeel gegeven en zich beperkt tot enkele punten van de zaak. De rechter gaat vooral in op de afweging van belangen, omdat sommige punten niet geschikt zijn voor een inhoudelijke beoordeling in deze procedure. Deze punten worden later in de beroepsprocedure behandeld.
Wat betreft de bevoegdheid van het college om de omgevingsvergunning te verlenen, stelt de rechter dat het niet zeker is dat het beleid van het college redelijk is. Deze onzekerheid mag echter niet nadelig uitpakken voor het COA vooral omdat de vergunning niet leidt tot onomkeerbare activiteiten en het college kan afwijken van eigen beleid. De uiteindelijke vraag over de bevoegdheid van het college wordt doorgeschoven naar de beroepsprocedure.
De rechter oordeelt voorlopig dat het college voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de betrokken partijen, zoals onze stichting. Het belang van de opvang van asielzoekers weegt zwaarder, vooral omdat de verleende vergunning geen onomkeerbare gevolgen lijkt te hebben.
13 september 2024
Voorlopige voorziening
Op dinsdag 24 september a.s. om 14.00 uur wordt de voorlopige voorziening behandeld door de voorzieningenrechter in Zwolle. Tijdens deze zitting neemt de rechter een beslissing over het verzoek om een tijdelijke maatregel, in afwachting van de uitspraak in het beroep. De zitting is openbaar voor publiek. Klik hier voor meer informatie over bijwonen van een zitting als bezoeker.
Normaliter doet de voorzieningenrechter binnen enkele weken een uitspraak over de voorlopige voorziening. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
15 augustus 2024
Beperkte informatievoorziening
Vanwege het door ons ingestelde beroep zijn wij gebonden aan vertrouwelijkheid. Hierdoor kunnen wij minder informatie delen dan u wellicht gewend bent. Zodra we meer kunnen delen houden we u op de hoogte.
20 juli 2024
Brandveiligheid
Het weer is momenteel warm en droog, wat betekent dat de kans op natuurbranden aanzienlijk toeneemt. Daarom delen we belangrijke tips (bron: Brandweer Twente) om brandgevaar te voorkomen.
Laten we samen onze prachtige omgeving beschermen en ervoor zorgen dat iedereen veilig kan genieten van de Borkeld.
28 juni 2024
Omgevingsvergunning afgegeven
De gemeenteraad gaf op 27 juni jl. unaniem een onvoorwaardelijke verklaring van geen bedenkingen af voor het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan recreatiepark Pannenweg 18 in Holten. Hiermee gaven ze groen licht aan het college om een omgevingsvergunning voor een AZC op genoemde locatie af te geven. Deze vergunning heeft het college verleend. De documenten liggen ter inzage en 15 augustus a.s. is de laatste dag waarop beroep kan worden ingesteld.
11 juni 2024
De trein dendert door
Ondanks onze schriftelijke inspraak tijdens de fractievergadering op 6 juni en de commissievergadering op 10 juni, zijn onze zorgen rondom het beoogde azc niet gehoord. Onze opmerkingen over de summiere opsomming van punten in de zienswijze en de beperkte en deels onjuiste reactie van het college zijn tijdens de commissievergadering van 10 juni selectief besproken. Wij vinden dat er niet genoeg feitelijke informatie is om zo’n belangrijk en impactvol besluit te nemen, maar de commissie ABZM/MDV denkt daar anders over. Zij zeggen: "Het park is aangekocht, dus er moet een AZC komen."
De commissie maakt zich zorgen over de sociale veiligheid, maar vindt duidelijke afspraken over de te nemen maatregelen nog niet nodig. Het omwonendenoverleg mag hierover advies geven, maar het college en COA beslissen welke maatregelen worden genomen. De commissie roept het college op om opnieuw met de omwonenden te praten om bezwaren te voorkomen. Ons vertrouwen is al te lang beschadigd en onze pogingen om dit te herstellen zijn stelselmatig genegeerd. Zonder zelfreflectie, empathie en luisteren naar de burgers zal dit niet veranderen. Wij wachten het definitieve besluit tijdens de raadsvergadering op 27 juni af.
24 mei 2024
Omgevingsvergunning binnen enkele dagen
Op onze mail van 10 mei jl. over de graafwerkzaamheden op het beoogde AZC terrein kregen wij de volgende reactie: De graafwerkzaamheden zijn ten behoeve van de aanleg van glasvezel en inderdaad vergunning plichtig. Er is contact opgenomen met het COA. Na dit gesprek heeft het COA een aanvraag ingediend en is er op 15 mei jl. een omgevingsvergunning verleend. Nu er inmiddels een omgevingsvergunning is verleend is er geen sprake (meer) van een overtreding en is hiermee uw verzoek om handhaving afgedaan.
Op 23 mei jl. stuurden wij hierop onze reactie naar de gemeente met tal van vragen en een dringend verzoek om uitleg waarom de normale procedures niet zijn gevolgd.
8 mei 2024
Omwonendenoverleg
Voor het afstemmen van alle processtappen en werkzaamheden ter voorbereiding op de komst van het AZC organiseert de gemeente een omwonendenoverleg met omwonenden en het COA. De groep komt elke 2 weken bij elkaar op woensdagavond om 19.00 uur in het gemeentehuis Rijssen-Holten. Leefbaar Borkeld neemt ook deel aan het omwonendenoverleg. Het volgende overleg staat gepland op 22 mei.
Lees hier het verslag van de bijeenkomst van 10 april 2024.
6 mei 2024
We blijven vastberaden
We verstuurden twee brieven naar de gemeente Rijssen-Holten. In de eerste brief hebben we onze bezorgdheid geuit over de graafwerkzaamheden die momenteel plaatsvinden op het terrein van het beoogde AZC. We hebben deze brief gericht aan wethouder Tijhof, gezien zijn rol als regievoerder namens de eigenaar van het terrein. In de brief hebben we onze vragen en opmerkingen geuit over de aard en het doel van deze werkzaamheden.
De tweede brief is gericht aan wethouder Tijhof, burgemeester en raad. Middels de brief reageren we op het artikel in Holtenextra van 3 mei 2024 ‘Opvang vluchtelingen in Rijssen-Holten’ waarin de wethouder aan het woord komt. In de brief geven we aan dat zijn ervaringen met betrekking tot de samenwerking met omwonenden en het COA niet in overeenstemming zijn met hetgeen wij in onze omgeving horen, zien en voelen. Tevens hebben we nogmaals gewezen op het belang van het nakomen van afspraken, met name over de toezegging dat er op het beoogde AZC geen veiligelanders komen. Om de afspraak na te komen moet de bestuursovereenkomst worden aangepast middels een addendum.
23 maart 2024
Brief naar burgemeester en wethouder inzake timing omwonendenoverleg
We stuurden een brief naar de heren Van Houdt en Tijhof met vragen en opmerkingen over het omwonendenoverleg. In de brief dringen wij nogmaals aan op de nakoming van de afspraak dat er op de beoogde opvanglocatie geen 'veiligelanders' komen. Hiervoor moet de bestuursovereenkomst worden aangepast. Deze aanpassing kan het vertrouwen in de gemeente weer enigszins herstellen. Ook dringen wij aan op het verschaffen van duidelijkheid rondom de risicoanalyse van Beke. En we vroegen duidelijkheid over welke invloed het omwonendenoverleg op het beheersen en minimaliseren van de risico's kan uitoefenen.
Wij vragen om helderheid over het mandaat van het omwonendenoverleg. Wat is de rol, verantwoordelijkheid en bevoegdheid van de deelnemers? In het belang van een een succesvolle en betekenisvolle burgerparticipatie vragen wij om uitstel van het omwonendenoverleg totdat de kritieke kwesties zijn aangepakt en er voldoende duidelijkheid en zekerheid is gecreëerd voor alle betrokken partijen.
12 maart 2024
Brief naar wethouder inzake 'Spoor 2 en buurtbijeenkomst'
We stuurden een brief naar wethouder Tijhof met vragen over de, tijdens de vergadering van 11 maart jl., door hem genoemde gewijzigde procedure rondom de opvang van 'veiligelanders'. Ook stelden we vragen over de selectieve uitnodiging voor de besloten buurtbijeenkomst op 14 maart 2024. Wij verzochten hem om te kiezen voor een openbare bijeenkomst waarbij alle belanghebbenden de mogelijkheid hebben om zich te laten informeren en vragen te stellen.
Aanvulling: op 9 april 2024 is er een gesprek met onder andere de wethouder geweest. Het gesprek schepte echter geen duidelijkheid. Ook vindt de gemeente het niet nodig om de bestuursovereenkomst (deel over spoor 2/'veiligelanders') aan te passen. En komt de gemaakte afspraken dus niet na.
12 maart 2024
Indienen zienswijze
De zienswijze op het ontwerp vvgb en de ontwerp omgevingsvergunning voor het AZC De Lindenberg , Borkeldsweg 57/Pannenweg 18-20 te Holten is, mede namens 113 ondertekenaars, ingediend. In de zienswijze komt aan de orde: de verkeerde procedure, de ontvankelijkheid voor de vergunning, de onzorgvuldige totstandkoming van de besluiten, de goede ruimtelijke onderbouwing, de goede ruimtelijke ordening, de aan de besluiten ten grondslag gelegde belangenafweging, de VVGB en de conclusie.
4 maart 2024
Brief naar raad inzake 'veiligelanders'
We stuurden een brief aan de de fracties van de gemeente Rijssen-Holten. Aanleiding was de motie van Gemeentebelang die tijdens de raadsvergadering van 29 februari 2024 werd behandeld. In de brief gaven wij onder andere aan dat de raad, door het niet steunen van deze motie, de omwonenden keihard heeft laten vallen. En riepen hen op om naast ons te gaan staan. En zich in te zetten voor onze veiligheid en voor het behoud van de leefbaarheid van de Borkeld/Look en het dorp Holten.
Op 18 december 2023 stuurden wij een open brief aan de fracties van de gemeente Rijssen-Holten. Wij riepen hen onder andere op om als volksvertegenwoordiging moeite te doen om de vinger aan de pols te houden. En het college te sturen. Zoals bijvoorbeeld bij de reactie op de ingediende zienswijzen over de omgevingsvergunning/chw parapluplan omgevingswet. Die reactie was niet gemotiveerd. Het is een transparantie-vereiste om belanghebbenden inzicht te geven in de overwegingen en besluitvorming van de gemeente met betrekking tot de ingediende zienswijze. Zorgvuldige en begrijpelijke communicatie over hoe de zienswijze is behandeld is hierbij een voorwaarde.
Ten aanzien van de veiligheid gaven wij aan dat de zorgen van ALLE inwoners en bezoekers van en om de Borkeld onverminderd groot zijn. En dat wij denken dat het onverantwoord is om besluiten te nemen voor de resultaten van de risicoanalyse van bureau Beke bekend zijn.
Wij verzochten hen om hun rol te pakken! En beslissingen te nemen op basis van gedegen en afgerond onderzoek. Beslissingen die goed zijn voor de gemeente, de inwoners en de ondernemers. Wij zijn ervan overtuigd dat de raad onmogelijk kan instemmen met het voorliggende voorstel en deze moet uitstellen tot het moment dat het aangeboden dossier compleet is.
Aanvullende brief (op brief van 18 december 2023)
Na indiening van onze brief werd bekend dat voor het plan Borkeldsweg 57 een andere voorbereidingsprocedure werd gekozen. En dat de bestuursovereenkomst en werkafspraken in december al zijn getekend. Daarom stuurden wij een aanvullende brief ter toevoeging aan de ingekomen stukken voor de raadsvergadering van 25 januari 2024.
In deze brief gaven wij aan dat volgens de Algemene wet bestuursrecht en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur een zorgvuldig proces van voorbereiding en besluitvorming moet plaatsvinden. En dat besluiten deugdelijk gemotiveerd moeten worden. Aan deze beginselen is aantoonbaar en herhaaldelijk niet voldaan. Ook is er bewust onvoldoende, onjuist, ondoordacht en warrig geïnformeerd en besloten. Zowel over de inhoud als over het proces.
Wij wezen de raad erop dat zij op dit moment (lees: op 25-01-'24) over onvoldoende informatie beschikt om een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) af te kunnen geven. Zoals onder andere het nog niet gereed zijn van de risicoanalyse van Bureau Beke. Ook is onduidelijk wat er met de conclusies en aanbevelingen uit het nog op te stellen rapport wordt gedaan en hoe er zal worden gemonitord. En dat dit ook moet worden vastgelegd in de werkafspraken. Wij drongen er bij de raad op aan om op zijn minst te wachten met het besluit omtrent de VVGB, totdat het rapport van Beke hen heeft bereikt.
Ook gaven wij aan dat de belangen van de omgeving, waaronder die van eigenaren en bewoners van de (recreatie)woningen in het gebied, onvoldoende zijn meegewogen. Maar ook dat er onvoldoende participatie heeft plaatsgevonden van belanghebbenden uit de omgeving. De gemeente heeft ook een maatschappelijke en juridische verantwoordelijkheid jegens haar eigen inwoners en eigenaren van vastgoed in de gemeente.
We besloten de brief met:
"Als u nu een VVGB afgeeft, betekent dit dat u geen bezwaar heeft en op basis van onvoldoende informatie en een onvoldoende ruimtelijke- en belangenafweging instemt met de verlening van de omgevingsvergunning. En daarmee de volle verantwoordelijkheid neemt voor de vestiging van het AZC. Het is uw democratische verantwoordelijkheid om het college te sturen/controleren en ervoor te zorgen dat deugdelijke besluiten worden genomen. Het is voor uw raad nu het moment, en waarschijnlijk de laatste kans om het proces nog bij te sturen. Op grond van het voorgaande verzoeken wij u niet in te stemmen met het voorstel van het college om een (ontwerp-)VVGB af te geven voor de tijdelijke wijziging van het gebruik van het recreatiepark Borkeldsweg 57/Pannenweg 18-20 Holten."
Voor kennisgeving aangenomen
Beide brieven zijn opgenomen op de agenda van de raadsvergadering van 25 januari 2024 en namens het presidium voorzien van het behandelvoorstel 'voor kennisgeving aannemen'.
Het afdoen van beide brieven met 'voor kennisgeving aannemen' zonder verdere behandeling beschouwen wij als onzorgvuldig en ondemocratisch.